Vinkkejä ehdokkaan valintaan

Kirjoitus julkaistu Keskisuomalaisessa 9.4.2015.

Eduskuntavaalit ovat jo ovella, mutta ehdokastaan vielä valitsemattomia on yhä poikkeuksellisen suuri osa äänioikeutetuista. Tässä muutama vinkki helpottamaan ehdokkaan valintaa.

Älä lankea populismiin.

Populismi rehottaa villinä näissäkin vaaleissa. Populismia on muun muassa esittää monimutkaiset asiat yksinkertaisempina kuin ne oikeasti ovat ja kritisioida muiden mielipiteitä esittämättä tilalle vaihtoehtoisia ratkaisuja. Usein populisti pyrkii suosioon vetoamalla ”tavallisen kansan” tunteisiin napakoilla iskulauseilla ja heitoilla, jolloin asiasta syntyy helposti liian mustavalkoinen kuva.

Esimerkiksi populisti voisi heittää ”palvelutasoa ei missään tapauksessa saa heikentää, mutta kuntien valtionosuuksia voidaan leikata”, jolloin syntyy virheellinen kuva siitä, etteikö kuntien tulojen väheneminen muka johtaisi siihen, että palveluista (kuntien menot) pitäisi leikata.

Mieti siis kaksi kertaa onko asia niin yksinkertainen kuin miltä ehdokkaasi saa sen kuulostamaan ja keskity erityisesti siihen, esittääkö ehdokkaasi konkreettisia ratkaisuja ongelmiin, joita hän kritisoi.

Tutki, ketä äänesi todellisuudessa auttaa.

Eduskuntavaaleissa on käytössä suhteellinen vaalitapa, jossa äänesi hyödyttää ensisijaisesti ehdokkaasi puoluetta, ei valitsemaasi ehdokasta.

D’Hondtin menetelmän mukaisesti koko puolueen äänipotti ratkaisee puolueen saaman paikkamäärän, mikä ratkaisee kuinka monta puolueen eniten ääniä saaneista ehdokkaista valitaan.

Tutki siis edellisten vaalien tulosten ja gallupien pohjalta omaa vaalipiiriäsi siinä valossa, monta paikkaa ehdokkaasi puolue tulee todennäköisesti saamaan ja sitä, ketkä ovat todennäköisiä läpimenijöitä ehdokkaasi puolueessa.

Esimerkiksi, jos ehdokkaasi on puolueensa ainut ehdokas josta pidät, eikä hän ole todennäköinen läpimenijä, saattaa äänesi auttaa eniten henkilöä, jonka et todellakaan toivo pääsevän eduskuntaan.

Älä luota vaalikoneisiin.

Vaalikoneen tarkoituksena on etsiä ehdokas, joka on asioista eniten yhtä mieltä kanssasi. Ehdokkaan valintaa ei kuitenkaan kannata tehdä puhtaasti tällä perusteella, ellet satu olemaan ns. politiikan ”heavy user” ja perehtynyt kaikkiin kysyttyihin asioihin huolellisesti.

Jos et esimerkiksi ymmärrä paljoa kansantalouden toimintaperiaatteista, voi olla parempi valita itsesi kaltaisen ehdokkaan sijaan joku itseäsi tässä asiassa pätevämpi.

Vaalikoneiden kysymykset ovat usein myös yksinkertaistavia ja välillä jopa täysin epäolennaisia. Toisaalta arvovalintakysymyksissä vaalikone voi olla hyvä työkalu, sillä äänestäjä usein toivoo ehdokkaansa omaavan samankaltaisen arvopohjan itsensä kanssa.

Hyvä yleisvinkki oikean ehdokkaan valintaan lieneekin, että olet itse yleisellä tasolla valveutunut, mediakriittinen ja perillä yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyvistä faktoista. Vain sinä voit vaikuttaa – tee siis isänmaalle palvelus ja käytä kallisarvoinen äänesi hyvin.

DaniNiskanen
Kokoomus Helsinki
Ehdolla kuntavaaleissa

Helsingin nuorin kaupunginvaltuutettu (kok.), kokoomuksen eduskuntaryhmän lakimies.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu