Dani Niskanen Helsingin nuorin kaupunginvaltuutettu (kok.)

Estääkö vihervasemmistolainen mielettömyys Hakaniemenrannan hotellihankkeen?

  • Äänten jakautuminen valtuustossa äänestyksessä Jätkäsaaren tornihotellin kaavamuutoksesta (15.5.2013).
    Äänten jakautuminen valtuustossa äänestyksessä Jätkäsaaren tornihotellin kaavamuutoksesta (15.5.2013).

Helsingin Sanomat kertoi tänään (14.4.2016) norjalaisen hotellisijoittajan Arthur Buchardtin uusimmista suunnitelmista investoida Helsinkiin. Hakaniemenrantaan kaavailtu hotelli toisi Suomeen kipeästi kaivattua työtä ja hyvinvointia ulkomaisella rahalla. Hotellin pohjakerrokseen voisi tulla myös kahviloita ja muita palveluja tuomaan eloa tällä hetkellä käytännössä kuolleelle alueelle. Itsekin seudulla asuvana tiedän, että alueella olisi valtava potentiaali sijaintinsa ja merellisen ympäristönsä ansiosta kasvaa yhdeksi Helsingin vetovoimaisemmista alueista ja hotellihankkeella voisi olla tässä kehityksessä merkittävä rooli. Hesarin mukaan taidetta ja muotoilua rakastava Buchardt aikoo myös suosia hotellin sisustuksessa nuoria suomalaisia muotoilijoita ja tuoda esille suomalaista suunnittelua.

 

Kyseessä siis sama kaveri, jonka ensimmäisen hotellihankkeen Jätkäsaareen Helsingin valtuusto torppasi, koska se oli valtuutettujen enemmistön mielestä 32-kerroksisena liian korkea. Hanke kaatui niukimmalla mahdollisella äänten enemmistöllä 43-42 lähinnä demarien ja vasemmistoliiton vastustukseen. Myös puolet vihreistä vastusti hanketta. Demarien valtuustoryhmän johtajan Osku Pajamäen mielestä torni olisi ”rikkonut kaupungin siluetin” ja vasemmistoliiton Sirpa Puhakan mielestä hotellihanke oli ”liian mahtipontinen”. Tätä ennen valtuusto oli jo vuonna 2011 ehtinyt torjumaan Buchardtin Katajanokalle kaavaileman ristinmuotoisen hotellin osittain samoista syistä.

 

Onneksi norjalainen ei kuitenkaan luovuttanut.Olen tietenkin hieman surullinen siitä, että joudun yrittämään kolmatta kertaa, mutta toivottavasti onnistun nyt" olivat sanat, joilla hän kuvaili pettymystään Helsingin päättäjiin toukukuussa 2013. Lopulta marraskuussa 2014 valtuusto heltyi ottamaan vastaan 100 miljoonan euron investoinnin, kun hotellihanke oltiin ensin madallutettu 16-kerroksiseksi. Tämä tarina päättyi siis lopulta melko onnellisesti, mutta aivan yhtä hyvin Buchard olisi voinut kielteisen päätöksen saatuaan viedä rahansa Ruotsiin.

 

Saa nähdä, miten valtuusto tulee suhtautumaan norjalaisen uusimpaan hankkeeseen. Kun tiedetään, ettei Suomi varsinaisesti ole investointikohteena maailman houkuttelevin, ei meillä ole enää varaa takavuosien kaltaiseen vihervasemmistolaiseen mielettömyyteen. Toivon hankkeelle kaikkea hyvää ja viisautta Helsingin päättäjille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Se ensimmäinen Jätkänsaaren hotellihanke oli kyllä havainnekuvien perusteella kammottavan ruma ja huonosti yhtään mihinkään sopiva. Luulen, että olisi saattanut saada torninsa läpi jos se olisi ollut visuaalisesti onnistuneempi.

Käyttäjän ernolipsanen kuva
Niko Lipsanen

Samaa mieltä. Jos se torni ei olisi ollut niin järkyttävän ruma, niin eiköhän yksi ääni lisää olisi valtuustosta löytynyt. Siinä äänestyksessä ei hävinnyt korkea vaan ruma rakentaminen.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

On vaikea nähdä tässä vihreiden vaikutusta, kun kerran valtuustoryhmä jakautui käytännössä täysin puoliksi kuvan perusteella. Vihreä valtuustoryhmähän oli itse asiassa ryhmänä 10-9 hotellin kaavamuutoksen kannalla.

Ymmärrän toki, että vihreitä on tällä hetkellä varsin tehokasta ahtaa samaan muottiin vasemmiston ja demareiden kanssa, koska sillä tavalla saa itselleen luotua kivoja bulkkivastustajia sen sijaan, että menisi asiat edellä.

Itse asiassahan, jos kerran halutaan tulkita kuvia tai äänestystuloksia, niin Kokoomus ratkaisi äänestyksen kaavaa vastaan, koska ratkaisevan ei-äänen antoi Kokoomuksen edustaja.

Joten kysymys blogistille, miksi vihervasemmisto niputettu yhteen, kun selvästi kyseessä ei ole ollut ryhmäpäätös?

Käyttäjän DaniNiskanen kuva
Dani Niskanen

Kiitos kommentistasi Timo! Tekstissä erottelen kyllä vasemmiston ja vihreät toisistaan: ”Hanke kaatui niukimmalla mahdollisella äänten enemmistöllä 43-42 lähinnä demarien ja vasemmistoliiton vastustukseen. Myös puolet vihreistä vastusti hanketta.”

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Vastustajien joukossa oli myös muita: KD ja Keskusta kokonaisuudessan, RKP:n enemmistö ja puolet PS:sta (=yhteensä 12 ei-ääntä). Näin ollen on aika ihmeellistä alkaa puhua "vihervasemmistosta" hankkeen pilaajina. Ja tämä täysin riippumatta siitä, oliko hanke hyvä vai ei.

Suosittelisin ylipäätään olemaan käyttämättä termiä "vihervasemmisto", sillä se yleensä osoittaa hyvin paljon käyttäjänsä stereotypisestä ajatusmaailmasta - eikä mitenkään myönteisessä mielessä.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Tekstissä ero tulee toki selväksi. Otsikon luomat assosiaatiot sen sijaan lienevät tarkoitushakuiset.

On the average, five times as many people read the headline as read the body copy. When you have written your headline, you have spent eighty cents out of your dollar. -David Ogilvy

Toki suotakoon mustavalkoinen ajattelu politiikassa kelle tahansa, kun siihen varmasti kukin meistä syyllistyy aina toisinaan. Faktanillittäjä minussa vain huutaen käski puuttua tähän otsikointiin.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Jep..stanan punavihreät,kun ajattelevat demokratiassa toisin.Pilaavat sillä kaiken.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Buchardt yritti tornihotellia Jätkäsaareen ja ristinmuotoista hotellia katajanokkaan. Jos ei nyt oteta huomioon sitä mitä puoluetta vastaan äänestäneet teillä olivat niin lienevät pelänneet ulkomalaisen hotellihankkeen tuovan Hakaniemen kantahotelleilleen liikaa kilpailua tai sitten on pelätty että suunniteltu hotelli omisi ruma ja kaavan vastainen. Spekulaatioita kuitenkin mutta lienee kuitenkin jokin syy sille ettei Buchardtin hotellihankkeen havainnekuvia ole netissä julkaistu, eikä tuole sen enempää ollut mediassa näkyvillä. Mietityttämään jää kuitenkin mitkä olivat ne vastaan äänestäneiden henkilökohtaiset syyt hotellin torppaamiselle. Kaupunkisuunnittelu muuten ei ome että asioita länttästän sinne tänne kunhanon tehokasta vaan suunnittelussa pitää osata luoda viihtyisyyttä, harmoniaa ja kaupunkitilaa tai koko juttu menee pahasti pieleen.

Rohveetta Muhammed

Bunkkerihotelli maan alle. Sinne mahtuu kaikki kokoomusnatsit homoilemaan.

Käyttäjän JukkaHartikainen kuva
Jukka Hartikainen

Uutena täällä... Ei liity suoraan aiheeseen vaan tuohon edelliseen - eikös täällä pidä olla omalla nimellä - Rohveetta ei ihan sitä ole?

Toimituksen poiminnat