Dani Niskanen Helsingin nuorin kaupunginvaltuutettu (kok.)

Kolme väitettä yo-kunnan pakkojäsenyyden puolesta - ja miksi ne eivät ole totta

  • Kansallisten ylioppilaiden ehdokkaat HYYn edustajistovaaleissa 2016
    Kansallisten ylioppilaiden ehdokkaat HYYn edustajistovaaleissa 2016

Suomessa jokaisen yliopisto-opiskelijan on pakko vastoin tahtoaankin kuulua oman yliopistonsa ylioppilaskuntaan ja maksaa tälle jäsenmaksu jokaiselta läsnäolovuodeltaan yliopistossa. Näinhän ei tietenkään tarvitsisi olla; eihän ammattikoulu-, lukio- tai ammattikorkeakouluopiskelijoillakaan ole vastaavaa pakkoa kuulua omiin edunvalvontajärjestöihinsä. Nähdäkseni pakkojäsenyys on historiallinen jäänne, jolle ei ole enää nykymaailmassa kunnollisia perusteita. Sen sijaan pakkojäsenyydestä luopuminen synnyttäisi ylioppilaskunnille kannustimen käyttää jäsenmaksurahoja vastuullisesti, kun jäsenillä olisi mahdollisuus osoittaa tyytymättömyytensä äänestämällä jaloillaan.

Kaikki eivät kuitenkaan näe asiaa samoin. Keräsin tähän kolme itse useimmin ylioppilaskunnan pakkojäsenyyden puolustajilta kuulemaani argumenttia ja annan niihin omat vastaukseni. Näin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaalien alla tarkastelen kysymyksiä erityisesti HYYn näkökulmasta.

 

1. ”Pakkojäsenyyden poisto romuttaisi edunvalvonnan tason.”

 

Ei romuttaisi. Kuten todettua, eihän ammattikoulu-, lukio- tai ammattikorkeakouluopiskelijoilla tai työntekijöilläkään ole vastaavaa pakkoa ja silti myös näiden ryhmien edunvalvonta toimii hyvin. Tällä logiikallahan jokaisen työntekijänkin täytyisi kuulua ay-liikkeeseen! Sitä paitsi, HYYllä olisi nytkin varaa panostaa edunvalvontaan nykyistä enemmän, jos vain haluaisi; esimerkiksi pelkästään digitalisoimalla Ylioppilaslehti säästettäisiin 400,000 euron toimituskulut HYYn edunvalvontakulujen ollessa tällä hetkellä vain reilu puolet tästä (220,000 €).

 

2. ”Pakkojäsenyyden poisto kaataisi HYYn talouden.”

 

Itse asiassa tällä hetkellä enää vain yksi kolmasosa HYYn tuloista koostuu jäsenmaksuista, loput tuloutetaan HYYlle HYY Yhtymän voitoista. Jäsenmaksujen merkitys HYYn taloudelle on siis suhteellisen pieni ja yhä pienenemään päin. Karsimalla HYYn turhia rönsyjä voitaisiin jäsenmaksu itse asiassa laskea tulevaisuudessa nollaan. Sitä paitsi, ylioppilaskunnan jäsenyyden tarjoamista palveluista saatava hyöty on useimmille niin suuri, että harva edes eroaisi ylioppilaskunnasta, vaikka pakkojäsenyydestä luovuttaisiin.

 

3. ”Ei se kovin suuri summa ole.”

 

Onpas. HYYn jäsenmaksu perustutkinto-opiskelijalle lukuvuonna 2016-2017 on 103 euroa. Helsingin vuokratason ja muiden elinkustannusten kalleus huomioon ottaen tämä on useimmille opiskelijoille iso summa. Erityisesti uusille opiskelijoille maksu tulee usein yllätyksenä ja tiukassa taloustilanteessa sen maksaminen voi olla monelle tiukka paikka. Olankohautuksella tuon summan ohittaminen kertoo minusta lähinnä siitä, ettei ymmärrä, että kaikilla ei välttämättä mene aina yhtä hyvin kuin itsellä.

 

HYYn edustajistovaalit käydään 26.-28.10. ja 31.10.-2.11.2016. Äänestämällä kokoomuslaista ehdokasta (kts. kuva yllä) varmistat, että äänesi päätyy ehdokkaalle, joka on sitoutunut ajamaan pakkojäsenyydestä luopumista. Oma ehdokasnumeroni on 380. Käytäthän äänesi viisaasti!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Perttu Hietanen

Lyhyet tarkennukset:

1. Edunvalvontakulut ilman henkilöstökuluja ovat sen reilut 220 000. Siihen päälle läjä asiantuntijoiden ja HYYn hallituslaisten palkkoja ja palkkioita, jotka ovat huomattavasti suurempi kuluerä.

2. Kukaan ei ole väittänyt että HYYn talous kaatuisi, mutta kaikkien muiden ylioppilaskuntien ja sitä kautta kansallisen Suomen ylioppilaskuntien liiton talous kyllä romuttuisi täysin.

3. HYYn jäsenmaksu on 49€, jäljelle jäävä osa, eli yli puolet on YTHS-maksua. Onko tavoitteena siis myös YTHS:n alasajo, vai onko reilun satasen säästöllä huutelulla vain tarkoitus hakea huomiota ja lopulta leikata vain jäsenmaksu pois?

Käyttäjän DaniNiskanen kuva
Dani Niskanen

1. Kyllä. Meinasin ensin kirjoittaa "HYY käyttää edunvalvontaan", mutta tarkensin sen tuohon "HYYn edunvalvontakulut ovat" juuri tuosta syystä. Käytin siis samaa termiä, joka on talousarviossakin eli talousarvion mukaan HYYn suorat edunvalvontakulut ovat juuri tuon verran, mitä mainitsin. Pointti on joka tapauksessa sama, eli se, että HYY voisi käyttää edunvalvontaan enemmän rahaa, jos haluaisi.

2. Kyllä näin vaan on minun kuullen väitetty ja aiheella peloteltu. Itse et varmastikaan ole näin väittänyt, ja pisteet siitä.

3. Mielestäni myös YTHS:n jäsenyyden pitäisi olla vapaaehtoinen. Kyse ei ole järjestelmän alasajosta, koska suurin osa yliopisto-opiskelijoista haluaisi mitä luultavimmin jatkossakin maksaa myös sen osan jäsenmaksua, koska halpa hintahan tuo on YTHS:n tarjoamien palvelujen arvoon nähden.

Toimituksen poiminnat